به گزارش خبرنگار مهر، ضرورت تدوین این اثر از آنجا بوده است که مسئله تلاوت قرآن از صدر اسلام و آغاز بعثت جزو فرهنگ عمومی مؤمنان بود و پیامبر (ص) و ائمه معصومین (ع) برترین و بهترین تلاوتکنندگان قرآن بودند.
تلاوت قرآن کریم گام نخست برای ورود به دنیای پاک و روشن کلام الله است و بر اساس رهنمودها و هدایتهای حضرات معصومین (ع) آداب ویژهای دارد. برخی از آداب ظاهری و بعضی دیگر باطنی است. اگر قاری قرآن و تلاوت کننده کلام الله مجموعه آداب را رعایت کند و با ادب به محضر قرآن راه یابد از برکات و هدایتهای الهی بهرهمند خواهد شد.
این کتاب که بر اساس کتاب «آداب الصلوة» امام خمینی(ره) نوشته شده است، تاکید دارد که ایشان با رعایت آداب ظاهری و باطنی به محضر قرآن راه یافت و با روشن کردن جان خود به انوار کلام الهی و باطنی اسفار اربعه در سفر«منالحق الی الخلق بالحق» معلم قرآنی شد که متعلمهای «علی سبیل النجاه» فراوانی پیدا کرد که جانهایشان را در پرتو هدایت قرآن قرار داده و با بر ملا کردن قصه پر غصه مهجوریت قرآن، قرآن را از قبرستانها و بالای قبور مردگان به میان ذهن و زندگی زندهها آورد تا آثار حیاتبخش آن سبب آبادانی مادی و معنوی زندگی آنان شود.
نویسنده در این کتاب کوشیده تا آداب قرائت باطنی قرآن را با بهرهگیری از کتاب آداب الصلوة امام خمینی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. ویژگی موضوع آداب باطنی قرائت قرآن به حدی است که با شناخت عدم رعایت آن میتوان به اهمیت و تأثیر بسزای آن پیبرد. گفته میشود اگر قاری قرآن ادب باطنی قرائت را رعایت نکند از درک معانی قرآن محروم شده و چون اهل یهود که فقط کتاب حمل میکردند و به آن عمل نمیکردند، میماند.
قاری قرآن باید روح و جان خود را آماده ورود حقایق و معارف آیات نور بخش کلام الهی کند، یعنی جسم و جان از رذایل اخلاقی و نفسانی پاک گشته و قلب چون صفحه سفیدی آماده جذب، ثبت و حفظ انوار قرآنی شود.
نکته حائز اهمیت اینکه بعضاً مشاهده میشود قاریان و تلاوت کنندگان قرآن کریم صرفاً به رعایت آداب ظاهری قرآن اکتفا میکنند و از آداب باطنی آن غفلت میکند حال آنکه قرآن دارای باطنی عمیق است و باید در این دریای بیکران شناور شد تا به ساحل سعادت رسید.
امام خمینی در کتاب آداب نماز، موضوع آداب باطنی تلاوت قرآن را در هفت مورد طرح و نظرات عرفانی خویش را بیان کرده است. دیدگاههای حضرت امام در این موضوع به آرای عرفانی صدرالمتألهین نزدیکتر و مشترکات بیشتری نسبت به سایرین دارد.
یکی از ویژگیهای این اثرعلاوه بر ذکر رذایل نفسانی و فضایل اخلاقی برای قاریان به موضوع مهم و کلیدی ارائه راهکارها و دستورالعملها برای علاج رذیلتها و نیز تقویت فضیلتهاست.
کتاب در 2 بخش و 8 فصل با عناوین ذیل تدوین شده است: بخش اول: آداب ظاهری (شامل طهارت، استعاذه و ترتیل) و بخش دوم: آداب باطنی (شامل تعظیم، منزلت مطالب و مقاصد آن، راه استفاده از قرآن، رفع موانع و حجب، تفکر، تطبیق آیات براحوال قاری، حضور قلب، طهارت باطنی و ...).
کتاب در قطع وزیری در 179 صفحه در شمارگان 2000 نسخه به قیمت 3100 تومان توسط چاپ و نشر عروج منتشر شده است.
نظر شما